>>انسیه اردوبادی ( چهارشنبه 90/11/5 :: ساعت 8:24 عصر)
ورزش در زندگی افراد دیابتی
برای دیابتی ها ورزش به اندازه انسولین اهمیت دارد ولی ورزش کردن در بیماران دیابتی قوانینی دارد که باید رعایت شود:
در افراد دیابتی که انسولین یا داروهای کاهنده قند خون مصرف می کنند، هایپوگلایسمی مشکلی است که با ورزش پیش می آید. این هایپوگلایسمی بیشتر بعد از ورزش اتفاق می افتد، زیرا بعد از ورزش کبد و ماهیچه نیاز به استفاده از گلوکز برای بازسازی گلیکوژن دارد که این بازسازی 30-24 ساعت طول می کشد. برای جلوگیری از این افت قند خون یا باید غذای اضافه تر قبل ، در حین یا بعد از ورزش مصرف کرد و یا دوزانسولین را با افزایش فعالیت ورزشی کاهش داد.
از طرفی اگر در حالی که قند خون بیشتر از mg/dl 300-250 است، ورزش شروع شود، هایپوگلایسمی وکتوز در اثر کمبود انسولین رخ می دهد، در این حالت ورزش باید متوقف شود.
? راهنمای ورزش:
تست قند خون قبل و بعد از ورزش، به تعیین نوع برنامه ورزشی شخص دیابتی بسیار کمک می کند، در کل با یک ساعت افزایش در مدت ورزش، خوردن 15 گرم کربوهیدرات اضافه تر قبل یا بعد از ورزش، نیاز می شود. برای ورزشهای پرشدت تر، 30 گرم کربوهیدرات در هر یک ساعت ممکن است نیاز شود. ورزش متوسط شدت با مدت کمتر از 30 دقیقه ندرتاً احتیاج به مصرف کربوهیدرات یا انسولین اضافه تر دارد ولی با این وجود اگر قند خون کمتر از mg/dl 100 باشد، مصرف یک غذای کوچک و کم حجم لازم می شود.
اغلب باید برای جلوگیری از هایپوگلایسمی ، دوزانسولین را مطابقت داد و این تطابق بیشتر در مورد ورزشی که 60-45 دقیقه طول می کشد، اهمیت پیدا می کند. در بیشتر افراد دیابتی، کاهش متوسط (تقریباً %20-10) دوزانسولین تزریقی، برای جلوگیری از هایپوگلایسمی کافی است. برای ورزشهای طولانی تر و شدیدتر کاهش بیشتری در کل دوزانسولین روزانه (تقریباً ـــ - ـــ) ممکن است نیاز شود.
? بطور کل کاهش انسولین بر حسب شدت ورزش بطریق زیر است:
- 10% برای ورزش یا فعالیت سبک
- 20% برای ورزش یا فعالیت متوسط
- 40-30% برای ورزش یا فعالیت شدید
و بر حسب مدت ورزش، کاهش دوزانسولین کوتاه اثر به طریق زیر است:
- 30% کاهش برای ورزش کمتر از یک ساعت
- 40% کاهش برای ورزش 2-1 ساعته
- 50% کاهش برای ورزش 3 ساعته و بیشتر
قبل از انجام ورزش، گرم کردن لازم است تا ماهیچه برای فعالیت هوازی آمادگی پیدا کند. بطور ایده آل، در یک ورزش 40-30 دقیقه ای، قسمت هوازی ورزش تقریباً 20 دقیقه باید ادامه یابد.
باید دانست که حتی 3 بار ورزش 10 دقیقه ای در طول روز به جای یکبار ورزش30 دقیقهای، هم می تواند همان اثرات مفید را داشته باشد.
در دیابت نوع 2، ورزش تا حدود زیادی باعث افزایش حسایت به انسولین و کاهش مقاومت به انسولین می شود و از آنجایی که این حساسیت ایجاد شده به انسولین 48 ساعت بعد از ورزش دوباره از بین می رود، تکرار ورزش در دوره های منظم برای کاهش مقاومت به انسولین در دیابت نوع 2 لازم است. ورزش همچنین از اثر هورمون های ضدانسولینی می کاهد و باعث بهبود کنترل گلوکز می شود.
انجام ورزش بعد از خوردن غذا مفید است و باعث کاهش هایپرگلایسمی بعد از غذا (که در دیابت نوع 2 رایج است) می باشد